Οινοποιεία

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

Αμέτρητες είναι οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στα αμπέλια της Χαλκιδικής, αλλά και οι ετικέττες που παράγονται από τα πολυάριθμα οινοποιεία. Ο Χαλκιδικιώτικος αμπελώνας δίνει τους οίνους ΠΓΕ Χαλκιδική (Τοπικός Οίνος Χαλκιδικής) ενώ ο αμπελώνας της Σιθωνίας παράγει τους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πλαγιές Μελίτωνα και ΠΓΕ Σιθωνία (Τοπικός Οίνος Σιθωνίας). Αντίστοιχα ο αμπελώνας του Αγίου Όρους δίνει τους οίνους ΠΓΕ Άγιο Όρος (Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος).
Τα περισσότερα οινοποιεία της Χαλκιδικής είναι επισκέψιμα και προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις για τους λάτρεις του κρασιού. 

TSANTALI, Άγιος Παύλος

Η ενασχόληση της  οικογένειας Τσάνταλη με την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και την παραγωγή αποσταγμάτων τοποθετείται πίσω στο 1890. 

 

 Ο χαρισματικός Ευάγγελος Τσάνταλης, οινοποιός δεύτερης γενιάς ήταν αυτός, που μετέτρεψε τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενα διεθνές brand με πολλές καινοτομίες.  Η αναβίωση μερικών από τους πιο ξεχωριστούς αμπελώνες πέρα από τα όρια της Χαλκιδικής και της Βορειας Ελλάδας ήταν ενδεικτική του πάθους και του οράματος της οικογένειας,  για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και γεύσης. 

 

Σήμερα ο αμπελώνας της ζώνης παραγωγής Π.Γ.Ε. Χαλκιδική απλώνεται σε ολόκληρο τον ομώνυμο νομό Χαλκιδικής, εκτός του Αγίου Όρους.  Το ανάγλυφο του εδάφους και η γειτνίαση με τη θάλασσα, διαμορφώνουν ένα τυπικό μεσογειακό κλίμα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη και ωρίμανση των σταφυλιών έτσι, ώστε να ενισχύονται τα αρώματα και η γέυση των κρασιών που παράγονται από αυτά.

 

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι:

-Λευκές: Ασύρτικο, Αθήρι, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Sauvignon blanc

-Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Merlot

 

Ο αμπελώνας της Χαλκιδικής δίνει τα εξής κρασιά:

-Λευκά: Kima Klima Organic Assyrtiko 

-Ερυθρά: Kima Klima Organic Cabernet Sauvignon

 

Ο αμπελώνας του Αγ. Όρους δίνει τα εξής κρασιά:

-Λευκά: Αγιορείτικο ΑΒΑΤΟΝ, Μετόχι Χρωμίτσας

-Ερυθρά: Αγιορείτικο ΑΒΑΤΟΝ Gold Selection, Αγιορείτικο ΑΒΑΤΟΝ, Μετόχι Χρωμίτσας, Κορμίλιτσα Gold

-Φυσικώς γλυκά: Αγιορείτικο ΑΒΑΤΟΝ Λιαστό 

 

45o xlm Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, 63080 Άγιος Παύλος,

Τηλ: ++30 23990 76100 Fax:++30 23990 61466
email: info@tsantali.grhttp://www.tsantali.gr

 

Τσάνταλη Μετόχι Χρωμίτσα

Επισκέψιμο οινοποιείο μόνο για άρρενες, με ειδική άδεια, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας
Μετόχι Χρωμίτσα, Τηλ: ++30 23990 76100 Fax:++30 23990 61466
email: info@tsantali.gr, http://www.tsantali.gr

Πόρτο Καρράς

Η κρουαζιέρα προς το Άγιο Όρος το 1963 του αείμνηστου Γιάννη Καρρά είναι η αρχή μιας μακράς πορείας στο χώρο του τουρισμού και της οινοποίησης. Οι δαντελωτές ακτές του Τορωναίοι και οι κατάφυτες πλαγιές του Μελίτωνα εντάχθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα, το Porto Carras, που γνώρισε η Χαλκιδική την εποχή εκείνη.
Το οινοποιείο κτίστηκε το 1970 και μαζί με τον αμπελώνα αποτέλεσε σταθμό για την ελληνική βιομηχανία του οίνου.
Η αμπελουργική ζώνη "Πλαγιές του Μελίτωνα", μια ζώνη άριστων οικολογικών συνθηκών, στη δυτική πλευρά της Σιθωνίας, φιλοξενεί στα 4.500 στρέμματα αμπελώνων,πολλές ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Μεταξύ των ερυθρών, επικρατεί το περίφημο ελληνικό Λημνιό, που είναι η αρχαιότερη ποικιλία του κόσμου και για το οποίο υπάρχουν αναφορές στα συγγράμματα του Αριστοτέλη. Το Cabernet Saunignon, Cabernet Franc, Merlot, Cinsault και Syrah, είναι μερικές από τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες που έχουν προσαρμοστεί άριστα στις δροσερές πλαγιές της περιοχής. Η Μαλαγουζιά είναι μια ακόμη λευκή ποικιλία, η οποία αναβίωσε στο Κτήμα Πόρτο Καρράς.
Η περιήγηση στους αμπελώνες, η επίσκεψη και η γευσιγνωσία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του οινοποιείου θα είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία.
Στο Κτήμα Πόρτο Καρράς παράγονται σήμερα 21 ετικέτες λευκά, ροζέ, και ερυθρά κρασιά, 1 φυσικώς γλυκύς οίνος και 2 αφρώδη. Παράγονται 4 ετικέτες 187ml και 2 ετικέτες τσίπουρο με γλυκάνισο και χωρίς.

 

63081 Ν. Μαρμαράς, Τηλ: ++30 23750 77000, Fax: ++3023750 71229
email: wines@portocarras.com, http://www.portocarras.com http://www.portocarraswines.gr/el/

 

Κτήμα Τζήκα

Μια οικογενειακή προσπάθεια για ποιοτικό βιολογικό κρασί χωρίς φάρμακα και με παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, κοντά στη Σίβηρη στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.  Στο Κτήμα Τζήκα παράγεται και παραδοσιακό τσίπουρο.

 

Επισκέψιμο αμπέλι και κελάρι.

 

63077 1χλμ Σίβηρη – Κασσάνδρεια  (Κασσάνδρα Χαλκιδική)

Τ: +30 23740 25353

email: petrabbq@gmail.comhttps://tzikas-vineyard.business.site/

 

Οινοποιείο Πετραλώνων

Κοντά στο Σπήλαιο των Πετραλώνων  βρίσκεται το οινοποιείο του φαρμακοποιού Χρήστου Καλαϊτζή. Από το 2003 καλλιεργούνται λευκές και ερυθρές ποικιλίες στα  30 στρέμματα αμπέλια, που είναι πιστοποιημένα στη βιολογική γεωργία.  Οι ποικιλίες είναι Merlot, Ξινόμαυρο και Sauvignon Blanc και η επιλογή για χαμηλή στρεμματική απόδοση δίνει εξαιρετικό καρπό,  πλούσιο σε γεύση και αρώματα.  Το οινοποιείο  διαθέτει υπόγειο κελάρι και αποσταγματοποιείο. 

 

Το οινοποιείο βρίσκεται  στην αριστερή πλευρά του δρόμου Τρίγλιας-Πετραλώνων, περίπου 500μ από την είσοδο του χωριού.

 

Παράγει 6 ετικέττες, πολλές από τις οποίες είναι βραβευμένες στην Ελλάδα και το εξωτερικό:

 

-Λευκοί οίνοι : Εαρινός
-Ροζέ οίνοι: Δρόμων
-Ερυθροί οίνοι: Φλόγα γης, Φλόγα γης (οίνος κάβας), Ανταρσία, Δρόμων ερυθρός

 

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.


Πετράλωνα: +30 23730 71463, Κινητό: +30 6944 787637
email: info@petrawine.gr, https://petrawine.gr

 

Αφυταίων Γαία

Στο χωριό Άθυτος, γνωστό ως Άφυτις στην αρχαιότητα, βρίσκονται οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας Γαλάνη-Παπαευθυμίου. Εκεί, η οικογένεια καλλιεργεί από το 2012 βιολογικά, γηγενείς και κοσμοπολίτικες ποικιλίες αμπέλου στοχεύοντας, με σύμμαχο τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, σε υψηλής ποιότητας οίνους. 

 

Με προσεκτική επιλογή της θέσης και του προσανατολισμού των αμπελώνων, με γνώμονα τη σωστή εδαφική σύσταση και τον απαραίτητο αερισμό των κλημάτων και κρατώντας την στρεμματική απόδοση σε χαμηλά επίπεδα, καλλιεργούνται οι ποικιλίες  Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Μοσχάτο Αλεξανδρείας από λευκά  καθώς και οι ερυθρές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και το γηγενές Λημνιό. Σε πειραματική βάση καλλιεργείται και οινοποιείται για πρώτη φορά η λευκή ευρωπαϊκή ποικιλία Cabernet Blanc.
Οι ετικέτες των κρασιών Αφυταίων Γαία δημιουργήθηκαν από την Αρχιτέκτονα-ζωγράφο Νίκη Γιαννοπούλου.

 

Το οινοποιείο Αφυτάιων Γαία διαθέτει 9 ετικέττες:

-Λευκοί οίνοι : Γαλανή, Ασύρτικο, Αμαρυλλις

-Ροζέ οίνοι: Έφηβος ο Γλυκύμυθος, Δύο Έφηβοι

-Ερυθροί οίνοι: Μορφές, Εύκαλη, Ιουλία (Σοδειάς 2010, 2011, 2012), Αγιωργίτικο (Σοδειάς 2010)

 

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο από το καλοκαίρι 2022 και η ξενάγηση και γευστική δοκιμή γίνεται κατόπιν συνεννόησης :

63077 Άφυτος, Κασσάνδρα,  Τ. +30 6932 232737, afytaiongaia.weebly.com

 

Domaine Agrovision

Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το Άγιο Όρος βρίσκεται το Domaine Agrovision.  Δημιουργήθηκε το 2011 και στα 64 εκτάρια ιδιόκτητων αμπελώνων,  που εκτείνονται από το Βόρειο έως και το Νότιο τμήμα της περιοχής του Ξηροποτάμου, καλλιεργούνται ελληνικές και ξένες ποικιλίες που δίνουν εξαιρετικά κρασιά. 

 

Το έδαφος των αμπελώνων είναι κεκλιμένο και αμμώδες, ενώ ο προσανατολισμός και η έκθεση στον ήλιο ιδανικοί, ώστε να λαμβάνουν τα αμπέλια το ευνοϊκό αποτέλεσμα της θαλάσσιας αύρας όλη την ημέρα.  Το εξαιρετικό terroir αλλά και η γαλλική κουλτούρα προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα, δίνει μοναδικής γεύσης και ποιότητας κρασιά.

 

Αυτά που αξίζει να σημειωθούν για το Κτήμα Agrovision είναι η αξιοποίηση των υποπροϊόντων της οινοποίησης, εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.  Η οινολάσπη γίνεται συστατικό για την παραγωγή ψωμιού και πίτσας, ενώ τα στέμφυλα χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές.  Η υποθαλάσσια κάβα που πειραματικά έχει τοποθετηθεί στο βυθό της Ιερισσού αποτελεί πόλο έλξης και όχι μόνο για τους λάτρεις του κρασιού.

 

Το Κτήμα Agrovision διαθέτει 4 ετικέττες:
-Λευκοί οίνοι: 20
-Ροζέ οίνοι: 20
-Ερυθροί οίνοι: 20, Ιeris Oinos

 

Το Κτήμα Agrovision είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.

 

Δ. Ιερισσός, Χαλκιδική, T. +30 23770 23122

email info@agrovision-dk.gr, www.agrovision-dk.gr

 

Κτήμα Ιατρίδη

Το Κτήμα Ιατρίδη ξεκίνησε την δραστηριότητα του με σκοπό να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπου οι παλαιότεροι είχαν φέρει την καλλιέργεια της αμπέλου απο τις χαμένες πατρίδες.
Το τυπικό μεσογειακό κλίμα της περιοχής και η φύτευση των αμελώνων σε γραμμικές σειρές στις λοφώδεις εκτάσεις με αμμοαργιλώδη εδάφη, αντικρίζουν την θαλάσσια μάζα του Αιγαίου και δέχονται θετικές επιδράσεις από αυτή.

 

Οι χαρισματικές γηγενείς ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Λημνιό, Μαυρούδι και Ξινόμαυρο αλλά και οι διεθνείς Syrah, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc και Chardonnay που καλλιεργούνται στο κτήμα εδώ και αρκετά χρόνια, δίνουν την καλύτερη έκφρασή τους στα κρασιά που παράγονται από την οικογένεια Ιατρίδη. Η αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών της αμπέλου γίνεται με ήπια μέσα σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Tα παραγόμενα στο κτήμα κρασιά φέρουν το χαρακτηρισμό ΠΓΕ Χαλκιδική

 

Το Κτήμα Ιατρίδη διαθέτει 5 ετικέττες:
-Λευκοί οίνοι: Μαλαγουζιά, Amperlourgos Asyrtiko
-Ροζέ οίνοι: Rose Ampelourgos
-Ερυθροί οίνοι: Syrah Mavrotragano, Ampelourgos Rouge,

 

Το Κτήμα είναι επισκέψιμο από το καλοκαίρι του 2022 και επισκέψεις πραγματοποιούνται κατόπιν επικοινωνίας.


Λάκκωμα Καλλικράτειας, Δήμος Νέας Προποντίδας, Χαλκιδική
Τ +30 6987 707549, +30 6981 465655
email: info@ktima-iatridi.gr, www.ktima-iatridi.gr/contact

 

Κτήμα Κουτσουμπάκη

Tο 2001 φύτεψε ο Θεόδωρος Κουτσουμπάκης στην περιοχή της Καλλικράτεις Χαλκιδικής τον πρώτο του αμπελώνα, δημιουργώντας έτσι το οικογενειακό οινοποιείο "Κτήμα Κουτσουμπάκη".  Λίγα χρόνια αργότερα, η δεύτερη γενιά οινοπαραγών του κτήματος  με εκπρόσωπο το γιό του Δημήτρη, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

 

Στους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος καλλιεργούνται γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, ενώ στο λιτό οινοποιείο τύπου "wine garage" παράγονται κρασιά που έχουν όλα τα εκφραστικά στοιχεία των ποικιλιών, που αναπτύσσονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής.

 

-Λευκοί οίνοι: Έμβολος Λευκός, Κτήμα Κουτσουμπακη Λευκός, Isorropia Λευκός

-Ροζέ οίνοι: Acanthos Ερυθρωπός Ημίγλυκος,  Isorropia Ερυθρωπός

-Ερυθροί οίνοι: Λημνιό Ερυθρός, Isorropia Ερυθρός

 

Το Κτήμα είναι επισκέψιμο από το καλοκαίρι 2022 και επισκέψεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.

 

Νέα Καλλικράτεια, Δήμος Νέας Προποντίδας, Χαλκιδική, Τ. +30  6974 905518

dkoutsoumpakis@gmail.com, www.koutsoumpakis.gr

 

Κτήμα Λειβαδιώτη

Μαραθούσα Ζερβοχωρίων Πολυγύρου - επισκέψιμο οινοποιείο & αποστακτήριο & 2 αγροτουριστικές κατοικίες

 

Δίπλα στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αριστοτέλη, τη Μαραθούσα, στη Βόρεια Χαλκιδική, με θέα το όρος Χολομώντα, απλώνονται οι αμπελώνες του κτήματος Λειβαδιώτη.

 

 Η οικογένεια Λειβαδιώτη δραστηριοποιείται από παλιά στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση παράγοντας κρασιά υψηλής ποιότητας.  Η κατασκευή του σύγχρονου, επισκέψιμου οινοποιείου ολοκληρώθηκε το 2008.

 

Στους αμπελώνες του κτήματος, έκτασης 120 στρέμματα, καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες  όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Chardonay, Sauvignon Blanc, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot. Η χαμηλή στρεμματική απόδοση και ο σύγχρονος τρόπος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τελευταίας γενιάς  του οινοποιείου, δίνουν κρασιά  υψηλής ποιότητας.

 

-Λευκοί οίνοι: Sauvignon Blanc, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Λευκός Ημίγλυκος, Οίνος λευκός ξηρός, Λευκός ημίγλυκος, Λευκός ξηρός

-Ροζέ οίνοι : Ροζέ ξηρός, Ροζέ ημίγλυκος

-Ερυθροί οίνοι:  Ερυθρός ξηρός, ερυθρός ημίγλυκος

 

Μαραθούσα,  Χαλκιδικής Τ.  +30  23710 95455 , 6977 905232 
email: ktima.livadioti@gmail.com, https://ktima-livadioti.com/

 

Κτήμα Παπαθανασίου

Ψακούδια Ορμυλίας Πολυγύρου, Χαλκιδική

 

Η σχέση της οικογένεια Παπαθανασίου με το κρασί ξεκινάει από τη δεκαετία του 30 όταν συγγενής του παππού της οικογένειας ήταν ένας από τους συνιδρυτές του αμπελουργικού συνεταιρισμού Πυλαίας  Θεσσαλονίκης.
Ο παππούς ήταν μέλος του συνεταιρισμού και καλλιεργούσε αμπέλια στην περιοχή της Πυλαίας και παρήγαγε κρασί και τσίπουρο το οποία ήταν περιζήτα.  Με την αστικοποίηση της περιοχής  τα αμπέλια ξεριζώθηκαν. 

 

Οι νέες φυτεύσεις ξεκίνησαν το 1996 στην περιοχή της Ορμύλιας στη Χαλκιδική. Η  πρώτη οινοποίηση έγινε το1999 με την παραγωγή ενός λευκού κρασιού από την ποικιλία  Chardonnay. Ακολούθησαν φυτεύσεις με Merlot, Cabernet Sauvignon,Syrah.
Η ένταξη στην ομάδα της οινολόγου Αγγελικής Μπίμπα σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής για το οινοποιείο. 

 

Ακολούθησαν φυτεύσεις από ελληνικές ποικιλίες , Ασύρτικο, Μαλαγουζιά , Ξινόμαυρο,  Μοσχοφίλερο, Βιδιανό και λίγο αργότερα Μαυροδάφνη και Μοσχόμαυρο.
Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 65 στρέμματα.

 

Στο Κτήμα Παπαθανασίου παράγονται τα εξής κρασιά:

 

Λευκοί οίνοι:  SERMYLI Οίνος Λευκός ξηρός

Ροζέ οίνοι: SERMYLI Οίνος Ροζέ ξηρός, ROSA MIA Οίνος Ροζέ DemiSec

Ερυθροί οίνοι: SERMYLI Οίνος Ερυθρός ξηρός

 

Το Κτήμα Παπαθανασίου είναι επισκέψιμο κατόπιν επικοινωνίας και η υπάρχει η δυνατότητα κάθετη δοκιμής κρασιών εσοδειών από το 2011.

 

Ψακούδια Ορμυλίας, Δήμος Πολυγύρου, Χαλκιδική T. +30 2310 307847 M: +30 6944 421094

email:asiospap@yahoo.gr , http://Ktimapapathanasiou.gr/

 

Άκραθος Νέες Χώρες Αμπελουργική ΑΕ

Στη γενέτειρα του Αριστοτέλη και του “Ακάνθιου οίνου”, στις ανατολικές πλαγιές του Χολομώντα, απέναντι από το Άγιο Όρος και τον Συγγιτικό κόλπο, βρίσκονται οι βιολογικοί αμπελώνες του Κτήματος Άκραθος Νέες Χώρες.

 

Σε υψόμετρα που ξεκινούν από 550 και φτάνουν τα 700 μέτρα, καλλιεργούνται ελληνικές ποικιλίες και οι αμπελώνες δέχονται τη μεσημβρινή θαλάσσια αύρα, αλλά και τους δροσερούς και υγρούς νυχτερινούς ανέμους από τα γύρω βουνά, που ανακουφίζουν τα φυτά κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, ενώ τα αβαθή, σχιστολιθικά εδάφη εξασφαλίζουν τη χαμηλή ευρωστία και παραγωγή των αμπελιών.

 

Η ιστορία του κτήματος «ΑKRATHOS» ξεκινά το 2007 με τη συνεργασία δύο φίλων και συνεργατών, του Μπάμπη Μπεκρή, προερχόμενου από οικογένεια αμπελοκαλλιεργητών στη Μεσσηνία, και του Νάσου Φελώνη.  Στην πορεία, το σχήμα γίνεται σταδιακά πολυμετοχικό με την παρουσία συνεταίρων από το εξωτερικό, όπως ο Dwight Anderson από τη Νέα Υόρκη, ο Μάρκ Ραχωβίδης από το Λονδίνο και ο Κώστας Πολυζογώπουλος από την Ελλάδα, όλοι τους καταξιωμένοι επαγγελματίες από διαφορετικούς χώρους, από την οινοποιία, αλλά με μεγάλη αγάπη για το κρασί.

 

Το 2014 ξεκίνησε η κατασκευή του οινοποιείου ενώ ο αμπελώνας συνεχίζει να επεκτείνεται φτάνοντας σήμερα τα 70 στρέμματα.

 

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόσης και βρίσκεται πάνω στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Αρναία με την Ιερισσό και Ουρανούπολη προς το Άγιο Όρος.

 

Στο Κτήμα Άκραθος παράγονται 4 ετικέτες:

-Λευκοί Οίνοι: Όρος, Ασύρτικο

-Ερυθροί Οίνοι: Philosopher, Ξινόμαυρο

 

7ο χλμ οδού Παλαιοχωρίου- Πυργαδικίων, Καρούδες, Μεγάλη Παναγία, Δήμος Αριστοτέλη, Χαλκιδική,  T +30 23727 71506, +30 6986 762967
T +30 6940 797853

info@akrathoswinery.gr , https://akrathoswinery.com/

 

Οινοποιείο Κωνσταντάρα

Τα κρασιά ‘’KONSTANTARA’’ παράγονται από σταφύλια που καλλιεργούνται βιολογικά στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Κωνσταντάρα, έκτασης 250 στρεμμάτων, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Πολυγύρου.

 

Πρόκειται για έναν ορεινό, γραμμικός, ιδιόκτητο αμπελώνα  που καλλιεργείται βιολογικά, με ελάχιστη ή καθόλου άρδευση και με χαμηλή στρεμματική  απόδοση 700-800 Kgr/στρέμμα.

 

Το οινοποιείο Κωνσταντάρα είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης και διαθέτει 13 ετικέτες:

-Λευκοί Οίνοι : KONSTANTARA SAUVIGNON BLANC, KONSTANTARA FUMÉ, KONSTANTARA MALAGOUZIA, KONSTANTARA SPECIAL EDITION WHITE, ΧΑΡΙΤΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΛΕΥΚΟΣ,

-Ροζέ Οίνοι: ΚONSTANTARA ROSÉ, ΧΑΡΙΤΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΡΟΖΕ,

-Ερυθροί Οίνοι: KONSTANTARA MERLOT, KONSTANTARA MERLOT-CABERNET SAUVIGNON, KONSTANTARA SPECIAL EDITIONS RED 2015, ΧΑΡΙΤΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΕΡΥΘΡΟΣ, ΧΑΡΙΤΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΗΜΙΓΛΥΚΟΣ

-Επιδόρπιος Οίνος : KONSTANTARA VIN DE LIQUEUR

 

Οινοποιείο Κωνσταντάρα Πορταριά Νέων Μουδανιών, Δήμος Νέας Προποντίδας, Χαλκιδική Τ. +30 23737 71092

info@konstantarawines.comhttps://www.konstantarawines.com/

 

Οινοποιείο Ταραζά

Στους πράσινους λόφους της Μεγάλης Παναγίας, στα εύφορα χώματα που δέχονται τον ευεργετικό άνεμο του Άθωνα, το «Κτήμα Ταραζά» όπου φυτεύονται και καλλιεργούνται βιολογικά ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών.

 

Η παραδοσιακή κατασκευή του οινοποιείου είναι πλήρως εναρμονισμένη  με το περιβάλλον ενώ η άπλετη θέα προς τους αμπελώνες και το βουνό είναι μοναδικής ομορφιάς. 

 

Το οινοποείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης και προς το παρόν διαθέτει μια ετικέτα.

 

Μεγάλη Παναγιά, Δήμος Αριστοτέλη, Χαλκιδική, Τ. 6944 964564

tarazasgiwrgos@yahoo.gr  https://www.facebook.com/ Κτήμα Ταραζάς (Domaine Tarazas)

 

Οίνος Γρηγοριάδη

Η Οίνος Γρηγοριάδη, ιδρύθηκε το 2017, από τον Γιώργο Γρηγοριάδη, χημικό-οινολόγο. Σκοπός του είναι η παραγωγή οίνων ανωτέρας ποιότητας, διεθνών ποικιλιών, ως επί των πλείστον Barbera, Refosco dal peducolo rosso και Cabernet Franc.

 

Ο αμπελώνας είναι καλλιεργητικά προσαρμοσμένος στα βιολογικά πρότυπα με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ανώτερη ποιότητα της παραγόμενης πρώτης ύλης.

 

Το σύνολο των παραγόμενων οίνων είναι ξηροί, έντονα αρωματικοί με αίσθηση ευχάριστης επίγευσης με σεβασμό στα ποικιλιακά χαρακτηριστικά του καθενός ξεχωριστά.

 

Το Κτήμα διαθέτει 5 ετικέτες:

-Λευκοί Οίνοι: Sauvignon Blanc & Ασύρτικο, Svoura Sauvignon Blanc

-Ροζέ Οίνοι: Svoura Rose

-Ερυθροί Οίνοι: BARBERA SINGLE VINEYARD, Cabernet FRANC, Refosco dal penducolo rosso

To Κτήμα είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.

Ν. Σίλατα, Καλλικράτειας, Δήμος Νέας Προποντίδας, Χαλκιδική,

Τ +30693 6521018  info@oinosgrigoriadi.gr https://oinosgrigoriadi.gr/

 

Κλαούντια Παπαγιάννη

Με οδηγό την αγάπη για το καλό κρασί ξεκίνησε το 2003 η προσπάθεια της Κλαούντια Παπαγιάννη στην περιοχής της Αρναίας και της Μαραθούσας στη Χαλκιδική, σε μια ιδιόκτητη έκταση 200 στρεμμάτων. Από πεποίθηση και με αγάπη για τον τόπο, επιλέχθηκε από την αρχή η βιολογική καλλιέργεια και ξεκίνησε μια μεθοδευμένη επιλογή γηγενών και διεθνών ποικιλιών με βάση το μικροκλίμα της περιοχής. Η περιορισμένη στρεμματική απόδοση, αλλά η εφαρμογή των πιο σύγχρονων τεχνολογιών στην οινοποίηση συντέλεσαν στην παραγωτή υψηλής ποιότητας κρασιών. 

 

Το 2006 ξεκίνησε και το 2007 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οινοποιείου, έκτασης 3.300 τ.μ., που περιλαμβάνει, χώρο οινοποίησης και εμφιάλωσης, αποθήκες πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων, χημείο-ποιοτικό έλεγχο, ένα υπόγειο κελάρι-κάβα 900 τ.μ., αίθουσα πολυθεάματος και γευσιγνωσίας και έναν χώρο όπου προβάλλονται, εκτός από τα κρασιά του κτήματος και άλλα τοπικά προϊόντα.

 

Την άνοιξη του 2007 το ΚΤΗΜΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ εμφανίζεται για πρώτη φορά στην αγορά με δύο ετικέτες, το ερυθρό Claudia Papayianni σοδειάς 2005  και το λευκό Claudia Papayianni σοδειάς 2006 συνολικά με  2.000 φιάλες.

 

Έκτοτε οι διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς είναι πολλές καθώς και οι εξαγωγές του κρασιών του σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων η Αμερική, η Αυστραλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, κα.

 

Σήμερα το Κτήμα Claudia Papayianni παράγει 13 ετικέττες:

-Λευκοί οίνοι: Sauvignon Blanc, Αλεξάνδρα, Claudia Λευκός, Εξ Αρνών Λευκός, Εξ Αρνών Λευκός Ημίξηρος

-Ροζέ οίνοι: Claudia Ροζέ, Εξ Αρνών Ροζέ Ημίξηρος, Ροζέ Sparkling Demi Sec

-Ερυθροί οίνοι: Syrah, Νικόλας, Claudia Papayianni Ερυθρός, Claudia Ερυθρός, Εξ Αρνών Ερυθρός

 

Το Οινοποιείο του Κτήματος Κλαούντια Παπαγιάννη είναι επισκέψιμο καθημερινά 8:00 - 16:00 και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

 

63074 Αρναία Χαλκιδική, Τ: +30 23720 23120

email: claudie@otenet.grhttp://www.cp-domaine.gr

 

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Τα αγιορείτικα κρασιά φέρουν την ένδειξη «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Άγιο Όρος». Τα όρια της ΠΓΕ ζώνης περιλαμβάνουν τη διοικητική περιοχή του Αγίου Όρος και το όμορο διοικητικό διαμέρισμα Ουρανούπολης του Δήμου Σταγγίρων – Ακάνθου του Νομού Χαλκιδικής, σε υψόμετρο από 100 έως 400 μέτρα. Σε όλη τη χερσόνησο εφαρμόζονται μόνο παραδοσιακές πρακτικές γεωργίας, καθιστώντας τον Άθω ένα από τα πλέον ουσιαστικά παραδείγματα βιολογικής καλλιέργειας.

TSANTALI, Άγιος Παύλος

Παράγονται 5 ετικέτες κρασιού και η Μονή είναι επισκέψιμη μόνο για άνδρες.

 

-Λευκοί Οίνοι: ΣΕΙΡΑ AMPELONAS VATOPEDIOU ΑΣΥΡΤΙΚΟ – ΑΘΗΡΙ – SAUVIGNON BLANC 2020

-Ροζέ Οίνοι: ΣΕΙΡΑ AMPELONAS VATOPEDIOU GRENACHE ROUGE - SYRAH 2020

-Ερυθροί Οίνοι: ΟΙΝΟΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ, ΣΕΙΡΑ AMPELONAS VATOPEDIOU MERLOT 2016, ΣΕΙΡΑ AMPELONAS VATOPEDIOU SYRAH 2015, ΣΕΙΡΑ AMPELONAS VATOPEDIOU CABERNET SAUVIGNON-LIMNIO 2018, 

 

Καρυές, https://www.vatopedi.gr/

 

Τσάνταλη Μετόχι Χρωμίτσα

Στον αμπελώνα της οικογένειας Τσάνταλη στο Άγιο Όρος στην τοποθεσία Μετόχι Χρωμίτσας της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, συνολικής έκτασης 700 περίπου στρεμμάτων και σε υψόμετρο 200-400 καλλιεργούνται ελληνικές και ξένες ποικιλίες

 

Επισκέψιμο μόνο για άρρενες, με ειδική άδεια, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας

 

Μετόχι Χρωμίτσα, Τηλ: +30 23990 76100 Fax:++30 23990 61466
email: info@tsantali.grhttp://www.tsantali.gr

Μυλοπόταμος, Άγιο Όρος

Ο Μυλοπόταμος είναι το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Περισσότερα από χίλια χρόνια, από τον καιρό του Αγίου Αθανασίου, ο Μυλοπόταμος με τα σταφύλια των αμπελώνων του παράγει νάματα.

 

Στον αμπελώνα έκτασης 50 στρεμμάτων καλλιεργούνται ελληνικές και ξένες ποικιλίες όπως Merlot, Λημνιό, Cabernet, Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Ροδίτης.  Η οινοποίηση γίνεται στο σύγχρονο Οινοποιείο Εμφιαλωτήριο, το οποίο είναι χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους και τηρείται πιστά η χιλιόχρονη Αγιορείτικη παραδοσιακή μέθοδος οινοποίησης.  Στους χάλκυνους αποστακτήρες και άμβυκες παράγονται το τσίπουρο και τα αποστάγματα.

 

Στο μετόχι παράγονται 6 ετικέτες:

-Λευκοί Οίνοι:  Mylopotamos Λευκός

-Ροζέ Οίνοι:  Mylopotamos Ροζέ

-Ερυθροί Οίνοι: Mylopotamos Ερυθρός, Epifanis, Νάμα

-Επιδόρπιος Οίνος:  Οινόμελι

 

Ιερό Κελλί Αγίου Ευσταθίου, Μυλοπόταμος, Άγιον Όρος, Τ +30 23770 23774,
email: info@mywines.gr   http://www.mywines.gr

 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», ξεκίνησε μια σειρά δράσεων με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος

Τηλέφωνο