Προϊόντα

ΚΡΑΣΙ & ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Η Χαλκιδική έχει πλούσια και μακραίωνη οινική παράδοση και μερικούς από τους σημαντικότερους αμπελώνες στην Ελλάδα. Στη Χαλκιδική της αρχαιότητας καλλιεργούνταν αμπέλια και παράγονταν κρασιά ήδη από τον 5 αι. π. Χ. Σήμερα αμπέλια υπάρχουν στην κεντρική Χαλκιδική (Νέα Προποντίδα, Άγιος Παύλος), τη Σιθωνία, την ορεινή Χαλκιδική (Αρναία και Μαραθούσα) αλλά και το Άγιο Όρος, το οποίο έχει την αντίστοιχη μακραίωνη παράδοση στην αμπελουργία και την παραγωγή οίνου.
Στην κεντρική Χαλκιδική καλλιεργούνται πολλές λευκές ποικιλίες, Ροδίτης, Sauvignon Blanc αλλά και ερυθρές με κυριότερες το Ξινόμαυρο, το Grenache Rouge και το Cabernet Sauvignon. Τα αμπέλια της περιοχής βρίσκονται σε λόφους ενώ πολλά από αυτά φτάνουν μέχρι και τη θάλασσα. Ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας, του Tsantali, βρίσκεται εδώ και καλύπτει 4.750 εκτάρια.
Στη Σιθωνία, στις πλαγιές του Μελίτωνα, με το άγριο ανάγλυφο, συναντάμε ελληνικές ποικιλίες όπως το Λημνιό, το Ασύρτικο, το Ροδίτη, το Αθήρι αλλά και ξένες όπως το Cabernet Sauvignon ή το Cabernet Franc, Το ιδιαίτερο ξηρό και θερμό κλίμα της περιοχής επηρεάζεται από την υγρασία του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να έχουμε ιδιαίτερα ποιοτικά κρασιά.
Το «κτήμα «Porto Carras» αποτελεί μοντέλο βιολογικής αμπελουργίας ενώ καλλιεργούνται συνολικά 27 ποικιλίες. Η αναβίωση μιας από τις πιο αρχαίες λευκές ελληνικές ποικιλίες, της ξεχασμένης και μέχρι τότε, σχεδόν εξαφανισμένης, Μαλαγουζιάς, έγινε εδώ, με πειραματικές φυτεύσεις, όπου αναγνωρίστηκε και επανεκτιμήθηκε η αξία και η δυναμικής της ποικιλίας. Η συστηματική ενασχόληση και επιστημονική μελέτη δίνει συνεχώς νέα προϊόντα τα οποία χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης
Το κτήμα Κλάουντια Παπαγιάννη στην ορεινή Αρναία, λίγο έξω από τον παραδοσιακό οικισμό, στα 200 ιδιόκτητα στρέμματα εφαρμόζει τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, σύμφωνα με το μικροκλίμα της περιοχής και παράγει εύγεστα και ποιοτικά κρασιά.
Στο κτήμα Λειβαδιώτη στη Μαραθούσα φιλοξενούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Syrah, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, οι οποίες δίνουν μοναδικά κρασιά.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», ξεκίνησε μια σειρά δράσεων με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος

Τηλέφωνο