Η αναπτυγμένη κτηνοτροφία της Χαλκιδικής περιλαμβάνει ζώα τα οποία χρησιμεύουν για κρεατοπαραγωγή και φημίζονται για την ποιότητά τους. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πιο εξαρτημένος από την κρεοφαγία σε σχέση με τους αρχαίους, που την περιόριζαν σε γιορτές και θυσίες. Βοοειδή, κατσίκια, ζυγούρια, αμνοερίφια, πουλερικά, χοιρινά, αλλά και ο ιδιαίτερος μαύρος χοίρος, είναι μερικά από τα είδη ζώων, που αναπαράγονται σε κλειστές φάρμες της Χαλκιδικής τηρώντας αυστηρούς κανόνες για τη διατροφή και την υγεία τους και με τεχνογνωσία, που αποκτήθηκε σε περιοχές κατ’ εξοχήν κτηνοτροφικές, όπως η Βρετάνη στη Γαλλία.
Άξια αναφοράς είναι η προσπάθεια του γυμναστή-κτηνοτρόφου Αλέκου Ζαγορίτη μετά από πειραματισμούς 25 ετών, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει την εμπορικά αξιοποιημένη κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης φυλή βοοειδών «Ελληνική Ξανθόχρωμη», διασταυρώνοντας την αυτόχθονη φυλή Συκιάς Χαλκιδικής με την γαλλική Blond d’ Aquitaine. Το κρέας των συγκεκριμένων βοοειδών είναι εξαιρετικά νόστιμο και έχει λάβει βραβεύσεις σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλα τα ζώα της φάρμας είναι ελευθέρας βοσκής και εκτρέφονται με περισσή φροντίδα, ώστε το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή, να είναι νόστιμο, υγιεινό και ποιοτικό κρέας.
Αντίστοιχη προσπάθεια είναι και αυτή των αδελφών Πιτσιόρλα με τη δημιουργία μιας βιολογικής, οικολογικής και καινοτόμας γεωργοκτηνοτροφικής μονάδας γιδιών, εντατικής εκτροφής, με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό στους πρόποδες του Χολομώντα, στα σχέδια της οποίας είναι να παράγει τις δικές της ζωοτροφές, να μεταποιεί το γάλα σε κατσικίσιο απαστερίωτο τυρί βαθιάς ωρίμανσης και να είναι επισκέψιμη για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση από την κτηνοτροφία.
Τα χοιρινά Νέας Τρίγλιας αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.
Ο μαύρος χοίρος, είναι η μοναδική ελληνική αυτόχθονη αναγνωρισμένη φυλή και σπάνια ταυτόχρονα, που αναπτύσσεται εδώ και 9.000 χρόνια στον ελλαδικό χώρο. Το κρέας του περιέχει έως και 50% μονοακόρεστα λιπαρά, α-λιολεϊκό οξύ, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, ουσίες που είναι θρεπτικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι προσπάθειες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαύρου Χοίρου “Μυρτάλη” για την πιστοποίηση του κρέατος ως προϊόν ΠΟΠ θα αποτελέσουν ένα μέσο προστασίας της παραγωγής και της προώθησής του στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Παράλληλα, έχουν ήδη δημιουργηθεί και καινοτόμα προϊόντα, όπως αλλαντικά από το μαύρο χοίρο.
Στον τομέα των πουλερικών, άξια αναφοράς είναι μια ακόμη σημαντική βιομηχανική μονάδα μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων με βάση το κοτόπουλο, στη Γαλάτιστα.
Όλα αυτά τα προϊόντα που παράγονται στη Χαλκιδική, αξιοποιούνται από δημιουργικούς σεφ στα τοπικά εστιατόρια και αλλού, προσφέροντας μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Παράλληλα, μονάδες τυποποίησης με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παράγουν επεξεργασμένα προϊόντα, όπως λουκάνικα με παραδοσιακές συνταγές που διαθέτουν ποιότητα και γεύση.