Αποσταγματοποιεία

Οινοποιείο Αποστακτήριο Καραγιάννη

Ιδιόκτητος αμπελώνας στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, Σιθωνίας Χαλκιδικής.  Καλλιεργούνται ελληνικές και ξένες ποικιλίες όπως Merlot, Syrah, Αετοράχη, Λημνιό, Ροζακί, Αγιωργίτικο

 

Στο οινοποιείο παγάγονται 3 ετικέτες κρασί, 4 ετικέττες αποστάγματα, grapa  καθώς και ξύδι

 

Άγιος Νικόλαος Σιθωνίας, Τ 6945 268825

 

https://www.facebook.com/Αποστακτήριο Καραγιάννη  halkidikitrip@gmail.com

 

Τσίπουρο Ηλιάδη

Η οικογένεια Ηλιάδη λειτουργεί, απο το 1960, ένα απο τα δύο απαστακτήρια τσίπουρου της Σάρτης.  Σύμφωνα με την παράδοση, η πρώτη παραγωγή του τσίπουρου ήταν έργο κάποιων Ελλήνων Ορθοδόξων μοναχών, κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα στο Άγιον Όρος. Το 2006, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στην Ε.Ε. να αναγνωρίσει το τσίπουρο ως προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Ο γλυκάνισος αρωματίζει αυτό το ελληνικό ποτό, που έχει την αυθεντική γεύση της παράδοσης.

 

Από τον τρύγο μέχρι τα καζανέματα ακολουθούνται όλες οι παραδοσιακές διαδικασίες απόσταξης τηρώντας όλο το τελετουργικό. 

 

Σάρτη Τορώνης, Δήμος Σιθωνίας, Χαλκιδική  Τ.  +30 23750 94290  +2375094163,  info@sarti-iliadis.gr

 

Μουντοβίνα

Η Μουντοβίνα είναι το τσίπουρο από μέλι των μελισσοκόμων της Αρναίας. 

 

Η παραγωγή του γίνεται ως εξής: το μέλι που εγλωβίζεται στο κερί μετά τον τρύγο, με απολεπίσματα από τις κηρήθρες συγκεντρώνονται ώστε να αρχίσει η παραγωγή. Μίγμα μελιού-κεριού-νερού βράζεται προκειμένου να λιώσει το κερί και να σχηματιστει χυλός. Το ζεστό μίγμα διηθείται με φίλτρο ενώ παράλληλα πιέζεται με ειδική πρέσα. Το διήθημα ρέει σε δεξαμενή και σχηματίζονται δυο υγρές στοιβάδες. Η άνω στοιβάδα αποτελείται από το κερί (που δεν κρατήθηκε από το φίλτρο) και ως ελαφρύτερο αφαιρείται. Η κάτω στοιβάδα αποτελείται από το γλυκόμελο με όλα τα σάκχαρα από το μέλι και το κερί. Στη συνέχεια το μίγμα απαθηκεύεται σε βαρέλια για να ζυμωθεί. Η ποσότητα του ζυμωμένου γλυκόνερου μετά από επτά μήνες είναι έτοιμη για απόσταξη, η οποία είναι διπλή. Η δεύτερη απόσταξη προαιρετικά αρωματίζεται με την προσθήκη αρωματικών ουσιών όπως γλυκάνισο ή μαστίχα. Το καθαρό απόσταγμα είναι η Μουντοβίνα.

 

Το 2012 η μουντοβίνα αναγνωρίστηκε ως τοπικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ορεινής Χαλκιδικής.

 

Μέλι Γεωργάκα, Αριστοτέλους 59, Αρναία Τ. 23720 22837

https://www.honeygeorgaka.com

 

Αποσταγματοποιία & Ποτοποιία Ανθεμούς

Είναι οικογενειακή παράδοση εδώ και μισό αιώνα η ενασχόληση με την παραγωγή και εμπορία τσίπουρου. Από την παραδοσιακή απόσταξη η οικογενειακή επιχείρηση πέρασε σε σύγχρονους τρόπους παραγωγής τσίπουρου, ούζου και άλλων τοπικών προίόντων ώστε να ανταποκρίνεται στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών γα τοπικά, ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα.

 

Η εταιρεία διαθέτει μια ποιοτική Μοναστηριακή συλλογή εκχυλισμάτων Λικέρ, από συνταγές και πρώτες ύλες του μοναστηρίου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους. 

 

Μάγδα Χαλκιά, Γαλάτιστα Ανθεμούντα, Δήμος Πολυγύρου, Χαλκιδική

 

Τ. 2371031381, 6976635709

 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», ξεκίνησε μια σειρά δράσεων με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος

Τηλέφωνο