Γυναικείοι Συνεταιρισμοί

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βαρβάρας Δρυάδες

Είναι ο πρώτος γυναικείος Συνεταιρισμός στη Χαλκιδική και ιδρύθηκε το 1998 στην Βαρβάρα, όπου μέχρι σήμερα τα μέλη του παρασκευάζουν εκλεκτής ποιότητας τραχανά και χυλοπίτες από αγνές πρώτες ύλες προερχόμενες από τοπικούς παραγωγούς και φάρμες , καθώς και γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ φτιαγμένα με μεράκι.

 

Βαρβάρα, Αρναία, Τ. 2372051243  email:dryadesvarvaras@gmail.com

 

Γωνιάτισσες

Σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, βρίσκεται το χωριό της Ν. Γωνιάς.  Ο επισκέπτης στην κεντρική πλατεία του χωριού θα συναντήσει ένα νεοκλασικό σπίτι όπου μία παρέα γυναικών «οι Γωνιάτισσες», το μετέτρεψαν σε εργαστήριό τους.

 

Με ιδιαίτερο σεβασμό στην παράδοση αξιοποίησαν τις γνώσεις και την αγάπη τους για τις σπιτικές γεύσεις, παράγοντας πίτες με με αγνά και ποιοτικά υλικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, τραχανά, ελιές.

 

Η προσήλωση τους για τη διατήρηση της παράδοσης, τις οδήγησε να κάνουν τον χώρο τους επισκέψιμο, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το ζύμωμα του ψωμιού,  να συμμετέχει ενεργά στην παρασκευή του και φυσικά να το γευτεί αφού πρώτα ψηθεί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του εργαστηρίου.

 

Η επίσκεψη στον ανεμόμυλο του χωριού ηλικίας περίπου 300 ετών είναι ένα ακόμη must. 

O χώρος είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης και τα προϊόντα τους διατίθενται από το εργαστήριο.

Νέα Γωνιά, Δήμος Νέα Προποντίδας,  Χαλκιδική

Τ. 23990 20270, Κ. 6974 520058  email:info@goniatisses.gr

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλης Παναγιάς

Περισσότερα από 20 φύλλα χρειάζονται για να φτιαχτεί η σουσαμόπιτα, παραδοσιακό γλυκό της περιοχής που φτιάχνεται κυρίως την Πρωτοχρονιά.  Οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάλης Παναγιάς με χαρά μας υποδέχθηκαν και μας ταξίδεψαν στο χρόνο και τις γεύσεις με το μεράκι τους και τη διάθεσή τους.

http://politistikos-m-panagias.webnode.com/?m=d

 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», ξεκίνησε μια σειρά δράσεων με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος

Τηλέφωνο