Κηπευτικά

Τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας

Η ιστορία της οικογένειας Καζάκη ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η Μαριάννα Καζάκη, λάτρης της καλής μαγειρικής και των παραδοσιακών γεύσεων, ξεκινά τη συσκευασία των αμπελόφυλλων από τα αμπέλια του παππού Θανάση με τη μέθοδο της παστερίωσης ώστε να μπορεί να απολαμβάνει, εκείνη και η οικογένειά της, τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά του μαγιάτικου αμπελόφυλλου ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Έχοντας εργαστεί από πολύ μικρή ηλικία στο εστιατόριο του πατέρα της, Πάγκαλου Καζάκη, υπό την καθοδήγηση της Αρμένισσας γιαγιάς Μαρίας, ξέρει να ξεχωρίζει το νόστιμο από το άτεχνο φαγητό και να διακρίνει την ποιότητα στα προϊόντα που βάζει στο τραπέζι της.

Οι αγροτικές εργασίες και η ενασχόληση με τη γη συμπληρώνουν το εισόδημα της οικογένειας.  Ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία αλλάζει το δεδομένα των καλλιεργειών της οικογένειας οι οποίοι αποφασίζουν να καινοτομήσουν μπολιάζοντας τα αμπέλια σε Σουλτανίνα, ιδανική ποικιλία για ντολαμδάκια.  Η μικρή σπιτική παραγωγή αυξάνεται φτάνοντας από τα 500 βαζάκια και ξεπερνώντας τις 75.000! 

Οι σπουδές των παιδιών εισάγουν την οικογένεια σε νέους τρόπους βιολογικής καλλιέργειας  προβλέποντας τη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές και ασφαλείς τροφές.

Σήμερα τα “Αμπελόφυλλα της Μαριάννας” αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα της οικογένειας Καζάκη είναι ευρύτατα γνωστά σε όλη την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα επεκτείνονται και στο εξωτερικό. 

Τα προϊόντα που παράγονται είναι: Αμπελόφυλλα, Ντολμαδάκια, Πίτες, Φυλλο για πίτες, Αμπελοκορφές, Γλυκό κουταλιού σταφύλι, Ρετσέλι σύκο & κολοκύθι, Μαρμελάδα σταφύλι, Κομπόστα σταφύλι, Τσίπουρο, πετιμέζι

Τα “Αμπελόφυλλα της Μαριάννας” είναι επισκέψιμα κατόπιν συνεννόησης.

1ο χλμ. οδού Νέας Γωνιάς-Νέας Καλλικράτειας, Δήμος Νέας Προποντίδας, Τ. 23990 20450 email: info@ntolmadakia.com

 

Κρίταμα Samphire

Tο 1936 στην Ορμύλια Χαλκιδικής, ο Χρήστος Οικονομούδης ξεκίνησε με μόλις 5 στρέμματα γης μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο της γεωργίας και της παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Εκμεταλλευόμενος τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της Χαλκιδικής , τα γόνιμα υφάλμυρα εδάφη της και με πολύ μεράκι και σκληρή δουλειά, κατάφερε να παράγει προϊόντα άριστης ποιότητας. Σύντομα, οι κόποι και το όραμα του ανταμείφθηκαν.

 

Το αγρόκτημα, πέρασε στις επόμενες γενιές, οι οποίες συνέβαλλαν στην βελτίωση και την εξέλιξή του. Σήμερα, η έκτασή του έχει φτάσει τα 25 στρέμματα όπου και έχει δημιουργηθεί  μια πρότυπη μονάδα παραγωγής κρίταμου. Βασικό πλεονέκτημα της εν λόγω μονάδας είναι πως καθώς η καλλιέργεια του κρίταμου γίνεται μέσα σε σύγχρονα θερμοκήπια, οι λάτρεις του, έχουν την δυνατότητα να τον απολαμβάνουν και νωπό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης
Ορμύλια Χαλκιδικής, Τ.  6943 900012, email :info@samphire-halkidiki.com,

 www.samphire-halkidiki.com

Υπαίθρια καταστήματα πώλησης φρούτων & λαχανικών

Περνώντας από την Ορμύλια σταματήστε στα υπαίθρια καταστήματα φρούτων και λοχανικών για να δοκιμάστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά κομμένα λίγες μόλις ώρες πριν από τα μποστάνια που βρίσκονται από κάτω

 

Επαρχιακή Οδός Ορμύλιας-Νικήτης

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», ξεκίνησε μια σειρά δράσεων με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος

Τηλέφωνο