Προϊόντα

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ

Στην κεντρική και Βόρεια Χαλκιδική, στον ορεινό όγκο του Χολομώντα βρίσκονται οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες του Νομού. Αντίστοιχα, στο δήμο Σιθωνίας αλλά και στην περιοχή της Γαλάτιστας, στην Δημοτική Ενότητα Ανθεμούντα, ανθεί εξίσου η κτηνοτροφία και η τυροκομία.
Η ισχυρή κτηνοτροφική παράδοση, που φτάνει από τα βάθη των αιώνων, συνεχίζεται και εξελίσσεται καθημερινά. Η ιδιαίτερη βλάστηση σε συνδυασμό με τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες συμβάλουν στο να παράγουν τα ζώα της περιοχής, αγνό κατσικίσιο γάλα με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη. Τα ζώα ζουν ελεύθερα στη φύση και τρέφονται αποκλειστικά με φυσικό τρόπο από τη βλάστηση της περιοχής.
Η τυροκομία έχει βαθιές ρίζες στη Χαλκιδική και οι σύγχρονοι τυροκόμοι αξιοποιούν όλες τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής τυριών, γιαουρτιού και βουτύρου εφαρμόζοντας όμως μεθόδους και κανόνες που επιβάλει η σύγχρονη αντίληψη για την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων.
Φέτα, κατσικίσιο τυρί, κεφαλοτύρι, γραβιέρα είναι τα βασικά είδη τυριού που μπορεί να βρει κανείς στη Χαλκιδική. Η ήπια ή έντονη βουτυράτη γεύση των τυριών, ο χρόνος ωρίμανσης, τα ιδιαίτερα αρώματα, η έντονη επίγευση, είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που κάνουν τα τυριά της Χαλκιδικής περιζήτητα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πλούσια, γεμάτη γεύση του είναι ένα ακόμη παράγωγο του γάλακτος καθώς και το αρωματικό βούτυρο, που νοστιμίζει φαγητά και γλυκά.
Κάποιοι τυροκόμοι σήμερα, αξιοποιούν και άλλα προϊόντα της περιοχής, όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και παράγουν τυριά με ιδιαίτερες γεύσεις, δημιουργώντας έτσι ιδιαίτερα gourmet προϊόντα, υψηλής ποιότητας και γευστικής αξίας.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», ξεκίνησε μια σειρά δράσεων με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος

Τηλέφωνο