Ζυθοποιεία

Valtinger, Τοπικός χειροποίητος ζύθος Χαλκιδικής

Homebrewers για πολλά χρόνια με αμέτρητες βρασιές στο μπαλκόνι του σπιτιού και δοκιμάζοντας συνταγές με γνωστούς και φίλους, κάπου γύρω στο 2012 γεννήθηκε η πρώτη Χαλκδικιώτισσα μπίρα.  Με μπόλικο μεράκι και χρησιμοποιώντας εκλεκτές ελληνικές πρώτες ύλες δημιουργήθηκε η Valtinger, που και το όνομα της ακόμη, έχει αρκετή δόση χιούμορ.  Η Κασσανδρεία Χαλκιδικής ή αλλιώς Βάλτα έδωσε το πρόθεμα στο όνομα της μπίρας, ενώ η γερμανική κατάληξη είναι αποτέλεσμα της γερμανικής επιρροής- καταγωγής του προϊόντος.

Υπάρχουν 3 είδη Valitnger:

-Valtinger Golden Honey Ale : Μια golden ale μπύρα με 5,6% αλκοολικό βαθμό,  ξεχωρίζει για τα αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών και το γεμάτο σώμα, που ισορροπούν αρμονικά με τα αρώματα του βιολογικού και βραβευμένου στο Λονδίνο (Great taste awards) μελιού βελανιδιάς,  οξιάς και καστανιάς από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

-Valtinger Chalkidiki Pilsner, με 5,4% αλκοολικό βαθμό, γνωστή για το λαμπερό ξανθό χρώμα της , για τα αρώματα λουλουδιών και τις πικάντικες νότες της, ισορροπεί με την πικράδα των ευγενών γερμανικών ποικιλιών λυκίσκων, με το μεσαίο σώμα και την ελαφριά βυνώδη γεύση της.

-Valtinger Greek Harvest Ale με  5% αλκοολικό βαθμό, η δεύτερη επετειακή ετικέτα της σειράς Freshand Curious με λυκίσκο μεγαλωμένο με ελληνικό πάθος και μεσογειακό ταμπεραμέντο. Το χρώμα της είναι κεχριμπαρένιο ενώ η γεύση της έχει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, κίτρου και λεμονιού.

-Valtinger Hop On IPA 6.5 % alc , μια American Ipa με 6.5% αλκοολικό βαθμό  και την προσθήκη 20 γρ/λίτρο λυκίσκων (Zappa, Citra Cascade) στο dry hop με αποτέλεσμα μια έκρηξη αρωμάτων και γεύσεων από Mango, Passion fruit και ανανά.

Στο Valtinger Craft Beer Shop μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα προϊόντα και να βρει πολλές ετικέτες από την εγχώρια και την διεθνή craft σκηνή.

Πλατεία Ελευθερίας, Κασσανδρεία Χαλκιδική,

Τ +30 23741 13024 +30 6974 147063

email: info@valtinger.gr     www.valtinger.gr

Seven Seals

Από την κουζίνα του σπιτιού του ξεκίνησε το ταξίδι στη μπίρα ο Δημήτρης Σταθώρης, της γνωστής οικογένειας τυροκόμων από την περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής, απόφοιτος και ο ίδιος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίων.  Η έμπνευση για τη μικροζυθοποιία και το νέο brand μπίρας του Δημήτρη Σταθώρη προέκυψε από τις Επτά Σφραγίδες της Αποκάλυψης του Ιωάννη.  με σαφείς επιρροές, όπως λέει ο δημιουργός της και  από την ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους -που βρίσκεται μια ανάσα από το μέρος όπου ο ίδιος μεγάλωσε.  5 είναι οι σφραγίδες μέχρι σήμερα:

-“The White Horseman I” (Ο λευκός καβαλάρης), η πρώτη σφραγίδα συμβολίζει την κατάκτηση. Είναι μια χειροποίητη, διαυγής Lager, με 5% αλκοόλ και η πρωτοτυπία της είναι τα μηδενικά σάκχαρα.

-«The Fiery Horseman II» (Ο Πύρινος Καβαλάρης), η δεύτερη, συμβολίζει τον πόλεμο.  Πρόκετιαι για μια πλούσια σε σώμα, θολή  Weiss, με αλκοολικό βαθμό: 5,5% vol και με αρώματα μπανάνας και γαρύφαλου.

-«The Black Horseman III» Dark Black (Ο Μαύρος Καβαλάρης) η τρίτη, συμβολίζει την πείνα, τον λιμό.  Πρόκειται για μια θολή και πλούσια stout από βρώμη, με αρώματα βανίλιας και κακάο, καφέ και σοκολάτας και με αλκοολικό βαθμό  7% vol.

-«The Pale Horseman IV» Dry Hopped Pale Ale (Ο Χλωμός Καβαλάρης), η τέταρη, συμβολίζει τον θάνατο, τον οποίο αναπαριστά κιόλας. Είναι μια περίπλοκη Dh pale ale (αφροζύμωτη μπίρα) θολή και ξανθο-κεχριμπαρένια με φρουτώδη αρώματα και γεύσεις λυκίσκου

-“The Cest of souls“ (Το σεντούκι των ψυχών), η πέμπτη, μια Double Dry Hopped NeIPA (αφροζύμωτη) μπίρα, που ανήκει στην ale κατηγορία, έχει περάσει από διαδικασία του double dry hop* ώστε να εμπλουτιστεί με εκρηκτικά, φρουτώδη αρώματα λυκίσκου και γλυκόπικρο χαρακτήρα.

Αρχαίων Σταγείρων 59, Ιερισσός,  www.sevenseals.gr, email: brewery@sevenseals.gr

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», ξεκίνησε μια σειρά δράσεων με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος

Τηλέφωνο