Προϊόντα

ΨΑΡΙΑ & ΟΣΤΡΑΚΑ

Το ψάρι ως τροφή απαντάται στη γαστρονομία της Χαλκιδικής από την αρχαιότητα, λέγεται όμως ότι την τέχνη της αλιείας έφεραν στην περιοχή οι Μικρασιάτες, που εγκαταστάθηκαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Με 550 χιλιόμετρα ακτογραμμής, σε κάθε λιμάνι της Χαλκιδικής θα βρει κανείς φρεσκότατα ψάρια, που μυρίζουν θάλασσα και ιώδιο, από αυτά που καθημερινά βγάζουν οι τράτες της περιοχής. Τα ψάρια προορίζονται για τα ιχθυοπωλεία και τις πολυάριθμες ψαροταβέρνες. Οι θάλασσες της Χαλκιδικής είναι πλούσιες σε ψάρι και ανάλογα με την εποχή θα βρει κανείς αλιεύματα κάθε ποιότητας, με κοινό χαρακτηριστικό τη φρεσκάδα. Στη Σκιώνη, τη Νικήτη, το Νέο Μαρμαρά και το επιβλητικό Πόρτο Κουφό καταφθάνουν πρωί πρωί οι ψαρόβαρκες με την ψαριά τους. Όσο απίθανο κι αν φαίνεται, η «εξωτική» Αμμουλιανή διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην κεντρική Μακεδονία. Οι κάτοικοι υποδέχονται τους επισκέπτες στο λιμάνι, πάνω στα ψαροκάικα όπου αναβιώνοντας το πατροπαράδοτο έθιμο του «γρίπου», τους μαθαίνουν τις τεχνικές και τα μυστικά του ψαρέματος. Τελικά η ψαριά που φτάνει στο λιμάνι, ψήνεται επί τόπου και μαζί με το αγιορείτικο τσίπουρο και το κρασί στήνεται η γιορτή!

Από τα πιο ιδιαίτερα θαλασσινά της Χαλκιδικής είναι τα μύδια Ολυμπιάδος. Τα νερά του Στρυμονικού κόλπου δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την βιολογική καλλιέργεια των μυδιών, τα οποία τρέφονται αποκλειστικά με θαλασσινό νερό, που διυλίζουν συνεχώς με μία συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν γίνεται απολύτως καμία χρήση τροφής, θεραπείας ή άλλης επέμβασης και για αυτό θεωρούνται από τα πιο εύγεστα και ασφαλή. Με τη φαντασία και την τέχνη του σεφ θα γίνουν τηγανητά, αχνιστά, σαγανάκι, μυδοπίλαφο και θα αποτελέσουν τον τέλειο μεζέ για ούζο, τσίπουρο ή ένα ποτήρι δροσερή Μαλαγουζιά από την περιοχή.

Ένα άλλο ιδιαίτερο αλίευμα της περιοχής είναι το ορκίνι Ιερισσού. Ανήκει στην κατηγορία των τονοειδών και χαρακτηρίζεται από το κόκκινο κρέας της σάρκας του, που οφείλεται στην παρουσία της μυοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο στους μυς. Απαντάται σε αφθονία, κυρίως το Μάιο μήνα, στον κόλπο της Ιερισσούς. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα νόστιμο και θρεπτικότατο ψάρι που είτε φρέσκο, παστό ή ζεματιστό, αποτελεί ιδανικό ουζομεζέ για τους Ιερισσιώτες.

Ορκίνι με φρέσκα κρεμμυδάκια, ορκίνι με ξερό κρεμμύδι και ντομάτα γιαχνί, ορκίνι με κολοκυθάκια και ρύζι, ορκίνι βραστό σαλάτα ή ορκίνι παστό είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους που οι ντόπιες νοικοκυρές μαγειρεύουν αυτό το ιδιαίτερο τοπικό έδεσμα που προσφέρει απλόχερα η θάλασσα της Ιερισσού.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», ξεκίνησε μια σειρά δράσεων με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος

Τηλέφωνο