Προϊόντα

ΚΡΕΑΣ & ΚΥΝΗΓΙ

Η αναπτυγμένη κτηνοτροφία της Χαλκιδικής περιλαμβάνει ζώα τα οποία χρησιμεύουν για κρεατοπαραγωγή και φημίζονται για την ποιότητά τους. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πιο εξαρτημένος από την κρεοφαγία σε σχέση με τους αρχαίους, που την περιόριζαν σε γιορτές και θυσίες. Βοοειδή, κατσίκια, ζυγούρια, αμνοερίφια, πουλερικά αλλά και κυνήγι, όπως ο μαύρος χοίρος,  είναι μερικά από τα είδη ζώων που αναπαράγονται σε κλειστές φάρμες της Χαλκιδικής τηρώντας αυστηρούς κανόνες για τη διατροφή και την υγεία των ζώων και με τεχνογνωσία, που αποκτήθηκε σε περιοχές κατ’ εξοχήν κτηνοτροφικές, όπως η Βρετάνη στη Γαλλία.

Άξια αναφοράς είναι η προσπάθεια του γυμναστή-κτηνοτρόφου Αλέκου Ζαγορίτη μετά από πειραματισμούς 25 ετών που κατάφερε να δημιουργήσει την πιστοποιημένη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ελληνική Ξανθόχρωμη» φυλή βοοειδών, διασταυρώνοντας την αυτόχθονη φυλή Συκιάς Χαλκιδικής με την γαλλική Blond d’ Aquitaine. Το κρέας των συγκεκριμένων βοοειδών είναι εξαιρετικά νόστιμο και έχει λάβει βραβεύσεις σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλα τα ζώα της φάρμας είναι ελευθέρας βοσκής και εκτρέφονται με περισσή φροντίδα, ώστε το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή, να είναι νόστιμο, υγιεινό και ποιοτικό κρέας.

Αντίστοιχη προσπάθεια είναι και αυτή των αδελφών Πιτσιόρλα με τη δημιουργία μιας βιολογικής, οικολογικής και καινοτόμας γεωργοκτηνοτροφικής μονάδας γιδιών, εντατικής εκτροφής, με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό στους πρόποδες του Χολομώντα, στα σχέδια της οποίας είναι να παράγει τις δικές της ζωοτροφές, να μεταποιεί το γάλα σε κατσικίσιο απαστερίωτο τυρί βαθιάς ωρίμανσης και να είναι επισκέψιμη για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση από την κτηνοτροφία.
Κρέατα ωρίμανσης, ειδικές κοπές, ιδιαίτερα και πιο σπάνια μέρη των ζώων από τις ιδιαίτερες αυτές φάρμες, αξιοποιούνται από δημιουργικούς σεφ στα τοπικά εστιατόρια και αλλού. Παράλληλα, μονάδες τυποποίησης με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παράγουν επεξεργασμένα προϊόντα, όπως λουκάνικα με παραδοσιακές συνταγές που διαθέτουν ποιότητα και γεύση., 

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», ξεκίνησε μια σειρά δράσεων με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος

Τηλέφωνο