ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγιορείτικη Μελιτζανοσαλάτα
Το καλό κάπνισμα απογειώνει την αυθεντική, φημισμένη μελιτζανοσαλάτα.

Χρειαζόμαστε
: 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 150γρ. ελαιόλαδο, 200γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι χοντρό & ξύδι.
Οδηγίες: Ιδανικά ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα για να πάρουν το κάπνισμα που θέλουμε. Εναλλακτικά, στο φούρνο, στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσουν από όλες τις πλευρές. Τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε την ψίχα με ένα κουτάλι, την τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, που έχουμε στουμπίσει στο γουδί μαζί με το χοντρό αλάτι. Συμπληρώνουμε το λάδι, το μαϊντανό, το ξύδι και στο τέλος την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.

Κολομπαρόπιτα αλμυρή
Παραδοσιακή, τοπική συνταγή πίτας χωρίς φύλλο με βάση το καλοκυθάκι. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη “κολόμπαρος”, που σημαίνει γυμνός στα Χαλκιδικιώτικα.

Θα χρειαστούμε: 1 κιλό κολοκυθάκια •2 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια • 1 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο • 1 κ.τ.γλ δυόσμο ψιλοκομμένο • 250 γρ φέτα • 2 αβγά • 1/2 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο • αλάτι & πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Οδηγίες: Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στο ρεντέ. Τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε σε τρυπητό για να βγάλουν τα υγρά τους. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, προσθέτουμε τη φέτα χοντροκομμένη με τα δάχτυλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Στίβουμε τα κολοκύθια και τα προσθέτουμε, καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και καλύπτουμε με ένα φλυτζάνι φρυγανιάς ώστε να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο στρώμα. Προσθέτουμε το μίγμα με τα κολοκυθάκια και από πάνω σκορπάμε την υπόλοιπη φρυγανιά και το λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για μια ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά σερβίρουμε για να μην διαλυθεί.

Πασπαλάς
Ένας ιδιαίτερος μεζές από χοιρινό κρέας που μαγειρεύεται μέσα στο λίπος του. Τα παλιά χρόνια το διατηρούσαν έτσι για αρκετούς μήνες και προσέθεταν κομματάκια από αυτό σε άλλα φαγητά, όπως όσπρια ή λαχανικά για γεύση.

Θα χρειαστούμε: 1 κιλό χοιρινό κρέας (από τον λαιμό) • 2 λουκάνικα χωριάτικα • λαρδί (χοιρινό λίπος)
Οδηγίες : Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια το τηγανίζουμε στο χοιρινό λίπος μαζί με τα λουκάνικα προσθέτοντας αλάτι. Το τοποθετούμε σε πήλινο σκεύος, σκεπάζουμε με το λίπος και κλείνουμε το καπάκι. Σερβίρεται κρύο ή ζεστό.

Τραχανόπιτα
Η λεγόμενη και “μπομπότα” σε πολλές περιοχές γίνεται ένα τέλειο σνακ που δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως!

Θα χρειαστούμε: 400γρ φέτα ή κατσικίσιο τυρί • 300γρ τραχανά γλυκό • 350γρ γάλα • 200γρ τριμμένη φρυγανιά • 3 αυγά • 3κ.σ. βούτυρο •2 ποτήρια νερό • τριμμένο δυόσμο

Οδηγίες: Βάζουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι να βράσει. Προσθέτουμε τον τραχανά κι ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το γάλα μέχρι να πάρει μια βράση. Τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5′ μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Χτυπάμε τα αυγά, τα προσθέτουμε στον τραχανά μαζί με το βούτυρο κι ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε πάλι για λίγο να ξεκουραστεί. Λαδώνουμε ένα ταψάκι ορθογώνιο και σκεπάζουμε με μπόλικη τριμμένη φρυγανιά. Προσθέτουμε το μίγμα με τον τραχανά κι από πάνω τρίβουμε σε μεγάλα κομμάτια το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να πάρει χρώμα.

Κατσικάκι «Ψήμα» στο φούρνο
Παραδοσιακή πασχαλιάτικη συνταγή της Κασσάνδρας, που δεν μας εμποδίζει τίποτε όμως, να την απολαύσουμε και άλλες εποχές του χρόνου.

Θα χρειαστούμε: 2 κιλά κατσικάκι • ελαιόλαδο για να το αλείψουμε • αλάτι & πιπέρι Για το ρύζι θα χρειαστούμε: 1/4 φλ. ελαιόλαδο • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια • 1 κρεμμύδι ξερό • 1 ματσάκι άνηθο • δυόσμο ψιλοκομμένο • 2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο • αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες : Πλένουμε καλά το κατσίκι, το αλείφουμε με λάδι και στη συνέχεια το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε με την πέτσα προς τα κάτω σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και ψήνουμε σε προθεσμασμένο φούρνο στους 200°C . αν λιγοστέψει το νεράκι προσθέτουμε κι άλλο. Εν τω μεταξύ κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε μικρά κομματάκια και το ξερό κρεμμύδι, ρίχνουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε. Ρίχνουμε το ρύζι και τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσει. Αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον άνηθο και το δυόσμο που έχουμε ψιλοκόψει. Γυρίζουμε το κρέας με την πέτσα προς τα πάνω, προσθέτουμε το ρύζι γύρω γύρω στο ταψί και συμπληρώνουμε 4 ποτήρια ζεστό νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά και να πάρει χρώμα το κατσικάκι.

Μπακαλιάρος παστός Αγιορείτικος
Μια μοναδική συνταγή του πατέρα Επιφανίου για παστό μπακαλιάρο που θέλει όμως καλό ξαρμύριμα!

Θα χρειαστούμε : 1 κομμάτι μπακαλιάρο αλμυρό 1-1,5 κιλό περίπου • 4 ξερά κρεμμύδια • 5 σκελίδες σκόρδο • 350γρ. ελαιόλαδο • 5 λεμόνια • πιπέρι σε σπυριά • λίγη ρίγανη για το σερβίρισμα
Καθαρίζουμε το μπακαλιάρο και τον ξαρμυρίζουμε σε καθαρό νερό για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 4 ώρες περίπου. Όταν ξαρμυρίσει, αφαιρούμε την πέτσα και το αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσει. Στην συνέχεια τον τοποθετούμε σε κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπάζοντάς τον με νερό. Ξεκινάμε το βράσιμο και ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, το πιπέρι, το κρεμμυδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για τρία τέταρτα περίπου. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και κουνάμε την κατσαρόλα μέχρι να χυλώσει το ζουμί. Στα 60′ ρίχνουμε το λεμόνι και κουνάμε και πάλι την κατσαρόλα καλά για να πάει παντού ο χυμός των λεμονιών και να ασπρίσει η σάλτσα μας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη ρίγανη και σκεπάζουμε για λίγο μέχρι να σερβίρουμε.

Μύδια Ολυμπιάδας αχνιστά
Τα πεντανόστιμα λαχταριστά μύδια Ολυμπιάδας θα ανοίξουν κατά το ψήσιμο και θα μας γεμίσουν ευωδία από τη θάλασσα.

Θα χρειαστούμε: 1 κιλό μύδια με το κέλυφος • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο • 100γρ. ελαιόλαδο • 1/2 ματσάκι άνηθο • χυμό από 4 λεμόνια
Οδηγίες : Πλένουμε τα μύδια καλά. Τα ξύνουμε με ένα βουρτσάκι και αφαιρούμε την κλωστίτσα που έχουνε. Βάζουμε τα μύδια σε μια κατσαρόλα, από πάνω ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο και τον άνηθο και το μισό χυμό από τα λεμόνια. Τα μύδια θα βγάλουν τα δικά τους υγρά. Τα αφήνουμε στη φωτιά για 15′ περίπου μέχρι να ανοίξουν όλα. Μεταφέρουμε σε βαθιά σουπιέρα, ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Κολοκυθάκια στο φούρνο με κόκκινο πιπέρι
Το ταπεινά κολοκυθάκια γίνονται ένα εύγευστο πιάτο και τρώγονται σκέτα με γιαούρτι και φρέσκο ψωμί ή γίνονται ένα τέλειο συνοδευτικό για κρέας και ψάρι.

Θα χρειαστούμε : 3 μεγάλα κολοκυθάκια • ελαιόλαδο • δυόσμο • αλάτι • κοκκινοπίπερο
Οδηγίες : Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες, τα αλατίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το κοκκινοπίπερο και ψήνουμε στους 200°C για 25-30′. Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο δυόσμο ή με ξερό αν δεν έχουμε φρέσκο.

Καλαμάρι με χόρτα
Η θάλασσα και το βουνό συναντιούνται σε ένα πιάτο που τρώγεται σε κάθε εποχή του χρόνου, ακόμη και κατά τη νηστεία.

Θα χρειαστούμε: 1 κιλό καλαμάρια • 3-4 ξερά κρεμμύδια • 3-4 σκελίδες σκόρδο • 200γρ. ελαιόλαδο • 2 πράσα • 1-1,5 κιλό χόρτα διάφορα (σπανάκια, ζοχιά, ραδίκια, σέσκουλα, καυκαλήθρες, κ.α.) • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια • 1 ματσάκι μάραθο • 5 λεμόνια • αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες : Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και αφαιρούμε εντόσθια, μεμβράνες και τα πλένουμε. Τα βράζουμε με λίγο νερό για μισή ώρα περίπου και κρατάμε το ζουμί. Τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 2-3εκ. Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα κόβουμε σε κομμάτια 5-6εκ. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα ψιλοκομμένα κι αφού ροδίσουν ρίχνουμε τα χορταρικά με το σκόρδο και ανακατεύουμε. Όταν μαραθούν προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και 2 κουτάλες από το ζουμί των καλαμαριών, προσθέτουμε το αλάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 30′. Προσθέτουμε τα καλαμάρια, το πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Οι “ψεύτικοι” ντολμάδες, που έφεραν από την Πόλη και τις χαμένες πατρίδες οι πρόσφυγες, είναι ένα τέλειο νηστίσιμο πιάτο αλλά και ένας λαχταριστός μεζές για αρχή, για την όρεξη ή για τσίπουρο.

Θα χρειαστούμε: 1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ή κονσέρβα • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια • 1 ματσάκι άνηθο • 1 ματσάκι μαϊντανό • 2 φλυτζάνια ρύζι γλασέ • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο • χυμό από 1,5 λεμόνι • δυόσμο ψιλοκομμένο • αλάτι & πιπέρι • Για την κατσαρόλα : 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο • χυμό από 1 λεμόνι • αλάτι & πιπέρι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για τη γέμιση. Απλώνουμε τα αμπελόφυλλα σε ένα δίσκο. Προσθέτουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε προσεκτικά για να κάνουμε μικρά καλοσχηματισμένα ντολμαδάκια. Όταν τελειώσει το τύλιγμα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε με νερό μέχρι επάνω. Τοποθετούμε ένα βαθύ πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45′ περίπου.

Ροφός με φασολάκια σε αγειορίτικο ταβά
Από τις βραχώδεις περιοχές του βυθού στον αγειορίτικο ταβά με φρέσκα, τρυφερά φασολάκια, ντομάτες, μαϊντανό και μπόλικο ελαιόλαδο.

Θα χρειαστούμε: 1 κιλό ροφό σε φέτες • 1 κιλό φρέσκα φασολάκια καθαρισμένα και πλυμένα • 250 γρ. ντομάτες στο ρεντέ • 2-3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα • 3-4 σκελίδες σκόρδο • 250 γρ. ελαιόλαδο • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο • πάπρικα • αλατοπίπερο
Οδηγίες : Πλένουμε το ψάρι, το αλατίζουμε με μπόλικο ημίχονδρο αλάτι και το αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσει. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και τσιγαρίζουμε το ψάρι με το σκόρδο 1-2′ από κάθε πλευρά. Βγάζουμε το ψάρι με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε το ξερά κρεμμύδια. Ρίχνουμε τα φασολάκια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπίπερο, την πάπρικα και συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν. Μαγειρεύουμε για 30-35′ ή μέχρι να γίνουν όσο τρυφερά θέλουμε. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα προσθέτουμε το μαϊντανό, το ψάρι με τα υγρά του και κουνάμε την κατασαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε έτσι σκεπασμένα για 5-10′.

Μουντοβίνα
Ένα προϊόν, αποκλειστικά της ορεινής Χαλκιδικής, είναι η Μουντοβίνα ή το τσίπουρο των μελισσοκόμων. Θα το βρείτε κυρίως στην Αρναία. Πρόκειται για τσίπουρο από το αγνό μέλι της περιοχής, γλυκόπιοτο με γεμάτη γεύση. Παρασκευάζεται με απόσταξη από νερό μέσα στο οποίο βάζουν τις κερήθρες που έσπασαν κατά το μάζεμα του μελιού. Αφού τρυγήσουν το μέλι από αυτές, ζυμώνουν τα σάκχαρα που απέμειναν και αποστάζουν το ζυμωμένο γλευκόμελο, για να παρασκευάσουν τη μουντοβίνα.

Αγιορείτικη Μελιτζανοσαλάτα
Σίγουρα αυτή η παραλλαγή είναι φημισμένη σε όλη τη Μακεδονία, όμως στη Χαλκιδική θα απολαύσετε την αυθεντική. Και αν η μελιτζάνα είναι καπνιστή, η γεύση απογειώνεται!

Άγρια μανιτάρια
Τα μανιτάρια όλων των ειδών, που φυτρώνουν αθρόα στην ορεινή Χαλκιδική, είναι πεντανόστιμα. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε είτε απλά τηγανιτά και ψητά, είτε σε παραλλαγές όπως μανιταρόπιτες, μανιταροκεφτέδες, κ.α.

Κολομπαρόπιτα
Η κολομπαρόπιτα είναι μία παραδοσιακή τοπική συνταγή. Το όνομα της πίτας προέρχεται από τη λέξη “κολόμπαρος”, που στα χαλκιδικιώτικα σημαίνει γυμνός. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη πίτα δεν έχει φύλλο. Αποτελείται από χυλό με βάση το κολοκυθάκι. Θα τη βρείτε αλμυρή η γλυκιά.

ΚΟΛΟΜΠΑΡΟΠΙΤΑ (ΠΑΣΠΑΛΙΝΑ) ΑΛΜΥΡΗ
Κολομπαρόπιτα[=γυμνή πίτα, χωρίς φύλλο]
Πασπαλίνα[=το εξωτερικό της προέρχεται από πασπάλισμα]

Υλικά
• 2 φλ. του τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
• 1 κιλό κολοκυθάκια,
• 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια,
• 1 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο,
• 1 κ.τ.γλ δυόσμο ψιλοκομμένο,
• 250 γρ φέτα,
• 2 αβγά,
• 1/2 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
• πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
• αλάτι

Προετοιμασία
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Τα πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό για τουλάχιστον μία ώρα, να αποβάλουν τα υγρά τους.
Χτυπάμε ελαφρά τα αβγά, προσθέτουμε τη φέτα χοντροκομμένη με τα δάχτυλα, και ανακατεύουμε να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Προσθέτουμε το στυμμένο κολοκύθι κι όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ. Ρίχνουμε από κάτω λάδι και ένα φλυτζάνι φρυγανιάς προσέχοντας να σχηματίσει ένα ομοιόμορφο στρώμα. Στρώνουμε από πάνω το μίγμα με τα κολοκυθάκια. Τέλος, σκορπίζουμε από πάνω την υπόλοιπη φρυγανιά και το λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για περίπου μια ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Tip :
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο, για να μπορέσουμε να την σερβίρουμε χωρίς να διαλυθεί.

 

Πασπαλάς
Ένας «βαρβάτος» μεζές με χοιρινό κρέας να μαγειρεύεται μέσα στο λίπος του. Με αυτόν τον τρόπο όμως στη Χαλκιδική, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, διατηρούσαν στο παρελθόν το κρέας για αρκετούς μήνες. Έπαιρναν κομματάκια και τα πρόσθεταν για νοστιμιά σε διάφορα φαγητά με όσπρια ή λαχανικά.

Κοτόπουλο με τραχανά
Στη Χαλκιδική ο τραχανάς έχει την τιμητική του. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, όπως ως τραχανόπιτα, το καθιερωμένο τοπικό πιάτο όμως είναι η σούπα κοτόπουλο με τραχανά, ένας συνδυασμός νοστιμότατος και …θρεπτικός.
Κατσικάκι «Ψήμα» στον φούρνο
Είναι μια παραδοσιακή συνταγή καθιερωμένη ως πασχαλιάτικη. Τη μαγειρεύουν όμως όλο τον χρόνο, οπότε εάν τη βρείτε στο μενού κάποιου εστιατορίου, μην διστάσετε να τη δοκιμάσετε. Είναι κατσικάκι σιγοψημένο στον φούρνο μαζί με χυλωμένο ρύζι με μπόλικα φρέσκα κρεμμυδάκια. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Αγιορείτικος Μπακαλιάρος
Ένα ιδιαίτερο πιάτο από την κουζίνα του Άθω στο οποίο ο παστός ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος μαγειρεύεται γιαχνί με πατάτες, κρεμμύδια και δαμάσκηνα.

ΠΙΤΕΣ
Πίτα με άγρια χόρτα και σπανάκι (χορτόπιτα)
Πίτα με τραχανό κατσικίσιο (τραχανόπιτα)

Λουκάνικο χοιρινό με πορτοκάλι και πράσο

Ντολμαδάκια γιαλαντζή

Κοτόπουλο γεμιστό με τραχανά

Κατσικάκι Κασσανδρινό Πασχαλινό (άνηθο, φρέσκα κρεμμύδια,ξινά δαμάσκηνα και ρύζι)

ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΜΕ ΤΟΥΝΑ
[θεωρούνταν το επίσημο φαγητό της οικογένειας και μαγειρευόταν για καλεσμένους ή σε γιορτές]

Υλικά
• Τέσσερις μεγάλες φέτες ψαριού
• 5-6 κολοκυθάκια μέτρια
• 2 πατάτες
• 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 ξερό κρεμμύδι
• Άνηθος
• Λάδι-αλάτι- πιπέρι-ξινό

Εκτέλεση
Σε μια πλατιά κατσαρόλα (νταβά) στρώνουμε στον πάτο την πατάτα, κομμένη σε φέτες και μετά τα κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες κατά μήκος, αν είναι μικρά, στρογγυλές αν είναι μεγάλα, στη συνέχεια το ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Στρώνουμε από πάνω τις φέτες του ψαριού και προσθέτουμε νερό (σχεδόν πρέπει να τα σκεπάζει).
Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και ξαφρίζω [=βγάζω τον αφρό που παράγεται από το βράσιμο].
Αφού απομακρυνθεί τελείως ο αφρός βρασμού, προσθέτω λάδι και αλάτι και αφήνω να βράσει καλά το φαγητό, χαμηλώνοντας τη φωτιά, μέχρι να ρουφήξει όλο το νερό και να μείνει λίγο ζουμάκι.
Προσθέτω, αφού σβήσω τη φωτιά, μία κουταλιά ξινό και το ανακατεύω για να «δέσει» το ζουμί, ενώ στο τέλος ρίχνω τον άνηθο και το πιπέρι.

Tips:

• Το ψάρι μπορεί να είναι επίσης ροφός, μαγιάτικο, και άλλο ψάρι φέτα ή μπακαλιάρος.
• Mπορούμε να προσθέσουμε μία σκελίδα σκόρδο-αν το άρωμα μας αρέσει.
Το σκόρδο δένει ωραία το ζουμί και το ασπρίζει.
• Το ψάρι είναι καλό να μαγειρεύεται σε φλόγιστρο, παρά στο μάτι της κουζίνας- πραγματικά η φωτιά του δίνει γεύση!

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΙΠΕΡΙ

Υλικά
Τρία μεγάλα κολοκυθάκια
Αλάτι-λάδι-κόκκινο πιπέρι
Δυόσμος

Εκτέλεση
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες, τα αλατίζουμε καλά και αραδιάζουμε σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
Περιχύνουμε λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε ψιλοκομμένο δυόσμο ή, εναλλακτικά, ξερό.

Tips :
*συνοδεύονται πολύ ωραία με στραγγιστό γιαούρτι. *Επίσης μπορούν να συνοδέψουν ψητά κρέατα-ψάρια-κοτόπουλο
*Μπορούμε να τα αλευρώσουμε, ώστε να γίνουν πιο τραγανά (αλλά και πιο βαριά…)

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», ξεκίνησε μια σειρά δράσεων με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος

Τηλέφωνο