ΚΡΑΣΙ
Η Χαλκιδική έχει πλούσια και μακραίωνη οινική παράδοση και μερικούς από τους σημαντικότερους αμπελώνες στην Ελλάδα. Στη Χαλκιδική της αρχαιότητας καλλιεργούνταν αμπέλια και παράγονταν κρασιά ήδη από τον 5 αι. π. Χ.
Σήμερα αμπελώνες υπάρχουν στην κεντρική Χαλκιδική (Νέα Προποντίδα, Άγιος Παύλος), τη Σιθωνία, την ορεινή Χαλκιδική (Αρναία, Μεγάλη Παναγιά, Μαραθούσα), την Ιερισσό, την Κασσάνδρα, αλλά και το Άγιο Όρος, το οποίο έχει την αντίστοιχη μακραίωνη παράδοση στην αμπελουργία και την παραγωγή οίνου.
Σε όλη τη Χαλκιδική καλλιεργούνται πολλές λευκές και ερυθρές ποικιλίες, ελληνικές και διεθνείς, που δίνουν εξαιρετικά κρασιά. Το έδαφος, το υψόμετρο, ο προσανατολισμός των αμπελώνων, η επίδραση από την υγρασία της θάλασσας, δίνουν ιδιαίτερες εκφράσεις στις ποικιλίες, με αποτέλεσμα να έχουμε ιδιαίτερα ποιοτικά κρασιά.
Στη Σιθωνία, συναντάμε τη ζώνη ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, που θεσπίστηκε το 1982. Στις πλαγιές του Μελίτωνα, με το άγριο ανάγλυφο, συναντάμε ελληνικές ποικιλίες όπως το Λημνιό, την αρχαιότερη ελληνική ποικιλία, το Ασύρτικο, το Ροδίτη, το Αθήρι, αλλά και ξένες όπως το Cabernet Sauvignon ή το Cabernet Franc. Το ιδιαίτερο ξηρό και θερμό κλίμα της περιοχής, ο προσανατολισμός των αμπελώνων, άλλων προς τη θάλασσα, και άλλων προς τον ορεινό όγκο, που επηρεάζονται από την υγρασία του Αιγαίου, έχουν ως αποτέλεσμα τα εξαιρετικά κρασιά που παράγονται.
Το Κτήμα «Porto Carras» αποτελεί μοντέλο βιολογικής αμπελουργίας και καλλιεργούνται συνολικά 27 ποικιλίες.
Εκεί, έγινε η αναβίωση μιας από τις πιο αρχαίες λευκές ελληνικές ποικιλίες, της ξεχασμένης μέχρι τότε, σχεδόν εξαφανισμένης, Μαλαγουζιάς, με πειραματικές φυτεύσεις, όπου αναγνωρίστηκε και επανεκτιμήθηκε η αξία και η δυναμική της ποικιλίας.
Σημαντικές προσπάθειες γίνονται από πολλούς καταξιωμένους οινοποιούς, σε ολόκληρη τη Χαλκιδικής, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ο καθένας και με κρασιά, που χαίρουν αναγνώρισης σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς.
Για τους λάτρεις του κρασιού η Χαλκιδική προσφέρεται για οινοτουρισμό, καθώς τα περισσότερα από τα τοπικά οινοποιεία είναι επισκέψιμα.
Στη Χαλκιδική υπάρχουν τρεις οριοθετημένες περιοχές για την παραγωγή των οίνων, η ΠΓΕ Χαλκιδική, που περιλαμβάνει το σύνολο του νομού, η ΠΓΕ Σιθωνία και η ΠΓΕ Άγιο Όρος.
ΜΠΙΡΑ
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές νέες προσπάθειες στη Χαλκιδική και στην ζυθοποιϊα. Τρία μικροζυθοποιεία, δύο στην Κασσάνδρα και ένα στην Ιερισσό, δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα αξιοποιώντας ποιοτικές τοπικές πρώτες ύλες, για την παραγωγή της μπίρας. Φτιαγμένες με πάθος, μεράκι και γνώση βάζουν τη δική τους σφραγίδα στην τέχνη της ζυθοποιϊας.
Τα ζυθοποιεία της Χαλκιδικής είναι επισκέψιμα για τους λάτρεις της μπίρας.
ΤΣΙΠΟΥΡΟ & ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
Τα στέμφυλα που περισσεύουν από τον τρύγο, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσίπουρου. Από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκινούν τα καζανέματα, που αποτελούν γιορτή για τον τόπο και συνδέονται με γλέντι, μουσική, χορό, αλλά και εκλεκτούς μεζέδες που συνοδεύουν το τσίπουρο! Καζανέματα γίνονται σε ολόκληρη τη Χαλκιδική.
Ωστόσο υπάρχουν και σημαντικές προσπάθειες παραγωγής υψηλής ποιότητας αποσταγμάτων, που διακρίνονται σε διαγωνισμούς εγχώριους και του εξωτερικού.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.