Προϊόντα

ΜΕΛΙ

Η Χαλκιδική θεωρείται δίκαια η «μάνα της μελισοσοκομίας», αφού ασκείται εκεί από την αρχαιότητα και αποτελούσε πάντα μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής. Ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που μελέτησε την κοινωνία της μέλισσας και μίλησε για την δομή της και τη «βασίλισσα».
Η Χαλκιδική είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα που η μελισσοκομία αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελέσει αποκλειστική ενασχόληση και κύριο επάγγελμα για πολλούς ανθρώπους στην πορεία των αιώνων. Σε αυτό συντέλεσαν, το ήπιο κλίμα, η πλούσια χλωρίδα, αλλά και η εγχώρια φυλή της μέλισσας, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι παραγωγική, ήρεμη και ανθεκτική, δίνοντας άριστης ποιότητας μέλι.


Από το επίστομο κοφίνι, που κατασκευάζονταν με ξύλα λυγαριάς και ήταν ο μοναδικός παραδοσιακός τύπος κυψέλης, φτάνουμε στο σήμερα, που σε κάθε πλαγιά ξεπροβάλουν ανάμεσα στα πεύκα, μικρές, χρωματιστές, τετράγωνες κυψέλες. Οι 6.500 μελισσοκόμοι που υπάρχουν σήμερα στη Χαλκιδική συνεχίζουν την παράδοση, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την μελισσοτροφική χλωρίδα της Σιθωνίας, της Κασσάνδρας και της Βόρειας Χαλκιδικής, παράγοντας το 32% περίπου της συνολικής εγχώριας παραγωγής μελιού.
Από την μελισσοκομική παράδοση δεν αποκλείονται τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι η ίδρυση του Σέρβικου μοναστηριού σχετίζεται με την έναρξη της μελισσοκομίας στην περιοχή.
Πευκόμελο, ανθόμελο, δασόμελο, μέλι ελάτης, θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς, σουσούρας, κουμαριάς, ερείκης, βελανιδιάς, ανάλογα με την εποχή και το μέρος που βοσκούν οι μέλισσες, είναι μερικές από τις χαρακτηριστικές ποικιλίες μελιού που παράγεται στη Χαλκιδική σήμερα. Το πευκόμελο αποτελεί το 65-70% της ελληνικής παραγωγής, έχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και πολύ ιδιαίτερο άρωμα.
Στα ιδιαίτερα παράγωγα του μελιού περιλαμβάνεται και η μουντοβίνα ή αλλιώς το τσίπουρο των μελισσοκόμων όπως λέγεται, ένα ξεχωριστό προϊόν της ορεινής Χαλκιδικής, το οποίο προέρχεται από την απόσταξη από νερό, μέσα στο οποίο βάζουν τις κερήθρες που έσπασαν κατά τον τρύγο του μελιού.
Στη Χαλκιδική σήμερα, υπάρχουν επισκέψιμα μελισσοκομία όπου μπορεί κανείς στη μοναδική ορεινή φύση, να δει και να συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες φροντίδας των μελισσών και παραγωγής μελιού.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», ξεκίνησε μια σειρά δράσεων με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος

Τηλέφωνο