Halkidiki Treats – Τα κεράσματα της Χαλκιδικής, Μάιος 2023

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 10 Μαϊου στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής η νέα δράση “Halkidiki Treats – Τα κεράσματα της Χαλκιδικής”,  στο πλαίσιο του προγράμματος TASTE HALKIDIKI.

Πρόκειται για μια νέα δράση-εργαλείο και όπλο στα χέρια των ανθρώπων της εστίασης, της φιλοξενίας, του εμπορίου και όλων, όσοι θέλουν να αποκτήσει ο τόπος τη δική του γαστρονομική ταυτότητα.  Στόχος της δράσης είναι να προσφέρονται στα καταστήματα εστίασης και όχι μόνο, τα κύρια προϊόντα του τόπου, δηλαδή οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής, το ελαιόλαδο και το μέλι, ως καλωσόρισμα και αποχαιρετιστήριο έδεσμα, αλλά και ως  δείγμα της ζεστής ελληνικής φιλοξενίας.   Επιθυμία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είναι, να ενταχθούν σταδιακά όλα τα προϊόντα του τόπου στη δράση αυτή και να δοθεί  ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, με τη συνεργασία του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής και την παρουσίαση της, σε εκθέσεις του εξωτερικού.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για την έναρξη της δράσης θα δώσει ποσότητα ελιάς στα καταστήματα εστίασης χορηγία παραγωγών της Χαλκιδικής.  Επίσης, θα προμηθεύσει με προωθητικό υλικό (αφίσα, table-tent) για την ενημέρωση των πελατών στα σημεία, όπου τοποθετηθούν τα προϊόντα.

Για την παρουσίαση της δράσης διοργανώθηκε από την εταιρεία Chef Stories μια γαστρονομική ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στις 10 Μαίου 2023. Σε ένα παιχνίδι γνώσεων, γεύσεων και εμπειριών οι συμμετέχοντες  παραγωγοί και επιχειρηματίες της εστίασης παρακολούθησαν αδιαμαρτύρητα και με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση.

Στον αρχικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης,  αναφέρθηκε στις αντιξοότητες, που αντιμετώπισε το παρόν Δ.Σ. κατά το ξεκίνημα της θητείας του, αλλά και στους υψηλούς στόχους, που έχουν θέσει για πραγματική ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών στις επιχειρήσεις.  Παρών στην εκδήλωση και ο Α’Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Στέλιος Χούτας.

Η Σύλβια Κουμεντάκη της Chef Stories, στρατηγικού συνεργάτη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και εμπνευστή του προγράμματος προώθησης της γαστρονομίας  του τόπου, #TASTEHALKDIKI, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης της ημερίδας, αναφέρθηκε στη δυναμική, αλλά και τις πολλές και σημαντικές δράσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Νανά Ζυγούρα, εκπαιδεύτρια, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μέλος της ομάδας Chef stories, παρουσίασε τη Χαλκιδική μέσα από τη φιλοσοφία “Είμαι πρεσβευτής του τόπου μου” και αναφέρθηκε στα πολλά και σημαντικά, που κάνουν την Χαλκιδική έναν τόπο ιδιαίτερο και μοναδικό.

Η Λία Μπουντιούκου, υπεύθυνη επικοινωνίας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, παρουσίασε τη νέα δράση “Halkidiki Treats – Τα κεράσματα της Χαλκιδικής”, τους στόχους της, τη στρατηγική της και τη δυναμική της.  Παρουσίασε ακόμη το λογότυπο που έχει σχεδιαστεί  για τη δράση, που με άμεσο και σύγχρονο τρόπο παρουσιάζει τους κύριους “θησαυρούς” της Χαλκιδικής με τρόπο εύγλωττο, ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία, ισχυρή και αναγνωρίσιμη ταυτότητα.

Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, οι ειδικοί προσκεκλημένοι εισηγητές,  έκαναν παρουσιάσεις για τα κύρια προϊόντα της Χαλκιδικής, ως μέρος της επιστημονικής τεκμηρίωσης της αξίας τους.  Πρώτος ο Οδυσσέας Βλαχάβας, Οlive Οil Εxpert, παρουσίασε το ελαιόλαδο της Χαλκιδικής αναφερόμενος στις διάφορες φάσεις επεξεργασίας του από τη συγκομιδή του καρπού, μέχρι τη συσκευασία και το branding.  Αναφέρθηκε ακόμη στην διατροφική  του αξία, αλλά και τη γευστική του αναγνώριση.

Ο δεύτερος ομιλητής της ενότητας,   κ. Κώστας Τερτιβανίδης, γεωπόνος, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στη Γενετική και Βιοτεχνολογία των φυτών, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  έκανε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ελιά, τις ποικιλίες της, τη γευστική αναλυσή της, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος ανά περιοχή και είδος.

Η κ. Φανή Χατζήνα, βιολόγος με διδακτορικό στην επικονίαση, ερευνήτρια στο Τμήμα Μελισσοκομίας του ELGO ‘DIMITRA’ από το 2000 και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Τμήματος Μελισσοκομίας αναφέρθηκε στη βασική αξία της μέλισσας, όχι ως παραγωγός μελιού, αλλά ως επικονιαστής.  Αναφέρθηκε στον τρόπο, που το μοναδικό αυτό έντομο παράγει το μέλι, αλλά και στις παραδοξότητες, που πολλοί υποστηρίζουν  για το μέλι ως ζωικό προϊόν, έχοντας ελλιπή γνώση.

Στη συνέχεια, στην ενότητα της βιωματικής εμπειρίας οι παριστάμενοι  είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη γευσιγνωσία των τριών κύριων προϊόντων της Χαλκιδικής. Ελαιόλαδο από τον Οδυσσέα Βλαχάβα, ελιές από τον κ. Κώστα Τερτιβανίδη  και μέλι από τη Σμαράγδα Μακρή,  ιδιοκτήτρια της Marmita εργαστήρι Μαγειρικής  και πτυχιούχο Sensory Honey Analyst, η οποία παρουσίασε τρεις διαφορετικούς τύπους μελιού και ένα κρυσταλλωμένο, αναλύοντας τη βασική διαδικασία αναγνώρισης αρωμάτων και γεύσεων.

Η ικανοποίηση των συμμετεχόντων ήταν μεγάλη για τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, την ευκαιρία να γνωρίσουν συντοπίτες τους, επιχειρηματίες, αλλά και να συμμετέχουν σε μια τόσο ζωντανή και βιωματική εμπειρία.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θα συνεχίσει να προσφέρει εργαλεία και ευκαιρίες στους επαγγελματίες της Χαλκιδικής, με στόχο την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Previous Βιωματικά Σεμινάρια Επιμελητηρίου Χαλκιδικής “Είμαι πρεσβευτής του τόπου μου” Φεβρουάριος-Μάρτιος 2023
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής  στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 CLLD LEADER», ξεκίνησε μια σειρά δράσεων με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος

Τηλέφωνο